Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Follow Us

Koreografske prakse

21. februar 2015
11.00 ► Cankarjev dom, Klub Lili Novy

Diskusija

 

V okviru letošnje Gibanice bo potekala odprta diskusija na temo afirmacije koreografskih praks in postopkov, in sicer skozi poglede in delo dveh izjemnih gostij: filozofinje, dramaturginje in teoretičarke dr. Bojane Kunst in pisateljice, raziskovalke in dramaturginje dr. Paule Caspão. Diskusija odprtega tipa je namenjena neposrednemu vključevanju slovenskih koreografskih praks in postopkov, njihovi artikulaciji in širši družbeni afirmaciji. Dogodek poteka v sodelovanju z Društvom za sodobni ples Slovenije in v okviru celoletnega projekta »Metodologije beleženja koreografskih praks« [Zavod Emanat].

 

O zapisovanju
»Vsako plesno in koreografsko delo razvije neko posebno vednost, ki jo bomo v našem pogovoru imenovali koreografska praksa. Za to vednost navidezno velja, da je tako kot sama plesna predstava zmuzljiva, neulovljiva in v zgodovini plesa je bilo veliko poskusov, kako to vednost umestiti, jo narediti vidno in predvsem trajno.
A tovrstna težnja je globoko dvoumna; na eni strani vzpostavlja hierarhične koreografske sisteme in privilegije vednosti, obenem pa odpira možnost za zgodovinjenje praks, ki niso vedno povezane z besedo in jezikom, pač pa z različnimi načini utelešenj, sodelovanjem, življenjskim sprožanjem sil, možnostjo ritmov in struktur, z materialnostjo dela in potekanjem časa. Na ta način koreografska praksa lahko zmede urejajoče prakse arhiviranja in dokumentiranja, saj kaže na enakovredno raznovrstnost koreografskih predlogov in delovanj, ki vsakemu zapisovanju nalaga, da istočasno iznajde način pisave, poslušanja in gledanja.
V predavanju in pogovoru bomo predstavili nekaj nedavnih poskusov dokumentiranja plesa in tako odprli pogovor o metodologijah in načinih gibanja skozi koreografske vednosti in izkušnje.«  Bojana Kunst

 

Dr. Bojana Kunst je filozofinja, dramaturginja in teoretičarka sodobnih scenskih umetnosti. Je redna profesorica na Inštitutu za uporabne gledališke znanosti na Justus Liebig Univerzi v Giessnu, kjer od leta 2012 vodi mednarodni magistrski program Koreografija in performans. Je avtorica več knjig in urednica monografij, med so tudi Višnje v čokoladi, Nemogoče telo, Nevarne povezave, Sodobne scenske umetnosti (ur. skupaj s Petro Pogorevc), Performance and Labour in zadnja, Umetnik na delu, namenjena predvsem afirmaciji umetniških praks, ki skozi razmišljanje o razmerah in statusu umetnikovega dela razkriva nevarne povezave med kapitalskimi spekulacijami in umetniškim načinom življenja.

 

Dr. Paula Caspão je pisateljica, raziskovalka in dramaturginja, ki trenutno živi v Parizu in deluje na presečišču med koreografskim delom in drugimi področji, med teorijo in prakso. Posebej jo zanima raziskovanje razločnih modalitet fikcije [tako v okviru koreografije kot v polju izobraževanja] ter politik in ekonomij percepcije, gibanja in diskurza. V okviru literarnega in videografskega dela misli možne povezave med pisanjem in akcijo, gibom in jezikom, medtem ko zbira materiale iz heterogenih [ne]prostorov, na primer iz pogovorov na ulici, vremenskih napovedi, filmov ceste, gastronomije, politike, geografije, starih radijskih iger, zgodovine živali, objektov, rastlin, botanične taksonomije, zapisovanja giba in duhov.