Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Follow Us

Četrtek ob petih

28. februar 2019

17.00 ►Center kulture Španski borci

Foto: Nada Žgank

 

Predstava improvizacije

 

»Komunikacija med nama nikoli ni bila podarjena, tako da bi bilo zanimivo ustvariti ‘score’, znotraj katerega lahko oba delava,« je Jurij Konjar nekega dne sporočil Andreji Podrzavnik Rauch. K projektu sta povabila oblikovalca svetlobe Jako Šimenca, glasbenika Blaža Celarca in fotografinjo Nado Žgank. V zapisu k predstavi so avtorji med drugim zapisali:

 

»Fino je delat. Fino je gledat dobre predstave. Fino je delat takšne predstave, kakršne bi sam rad gledal. Takšne, o katerih se da kaj pogovorit. Kaj vprašat. Takšne, ob katerih se porajajo odgovori in vprašanja. Fino je plesat. Fino je v plesnih predstavah najti prostor za ples. Ples pa ni vse. Ples ni predstava, je pa lahko začetek. Lahko je del nje.«

 

»Brez svetlobe govorimo morda o koncertu, o predstavi pač ne. Svetloba, za začetek, je ali ni. Drugače kot svetloba, zvok vedno Je. Skozi delanje izbir se zvok loči od samoumevnosti. Zvok postane partner.«

 

»Zmes teh elementov se zgodi na odru. Znotraj tega, kar prispevamo, ima vsak od nas proste roke. V tej naši sinergiji vsak ‘stoji’ za svojim. Predstave ni brez publike. Predstavo lahko delamo samo na odru, (vsaj) pol predstave je publika.«

Jurij Konjar je nagrajeni plesalec in improvizator. Med njegova avtorska dela spadajo predstave Katarza za začetnike, Ulysses, Goldbergove Variacije in Still.

 

Jaka Šimenc je oblikovalec svetlobe, scenograf, avtor Gledališča Brez Igralca, Feng Šusa, in Mavrice in tehnični direktor Španskih Borcev.

 

Andreja Rauch Podrzavnik je večkrat nagrajena avtorica, improvizatorka in ustvarjalka‑raziskovalka, ki aktivno sodeluje na slovenski plesni sceni. Med njena avtorska dela spadajo: Trajanje-Minevanje, Nezaznaven vzgib, Čas Telo Trio, Torek, Melodije refleksije, Melodije začetkov, Tkalci, Pasaž Delux, Rebeka, Tipke.

 

Blaž Celarec je vsestranski tolkalist, producent, snemalec in oblikovalec zvoka. Dejaven je na več področjih glasbene umetnosti. Kot tolkalist je posnel skoraj 70 albumov, kot producent ali snemalec zvoka pa 40. Poleg glasbenih skupin je zadnja leta dejaven v gledališču kot skladatelj, glasbenik in igralec.

 

Nada Žgank je za svoje delo na Gibanici 2017 prejela nagrado Ksenije Hribar.

Avtorstvo: Jurij Konjar, Andreja Podrzavnik Rauch, Jaka Šimenc, Blaž Celarec

Izvajalci: Andreja Podrzavnik Rauch in Jurij Konjar (gib), Jaka Šimenc (svetloba), Blaž Celarec (zvok)

Produkcija: samoprodukcija umetnikov

Zahvala: CK Španski borci

Trajanje predstave: 55 min.