Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Follow Us

Koncert telesa

1. marec 2019

16:00 ►Plesni Teater Ljubljana

Foto: Matija Lukić

 

Telesi na odru iščeta skupni jezik, ki ju obenem zbližuje in hkrati ustvarja distanco; vez med njima se pretaka skozi repeticijo giba v prostoru in času, ki formira odnos nujnosti in skozi poslušanje drug drugega – ustvarja koncert. Kako zveni moja roka, ko se premakne, kako zveni tvoja noga, ko jo premaknem, kako zveniva midva, ko se srečava v dotiku? Vibracija tresljajev, ki je sprožila proces razmišljanja, izhaja tako iz vsakodnevne izpostavljenosti dražljajem kot iz fizične poškodbe in rehabilitacije telesa preko frekvenc zvoka. Ana Romih in Beno Novak imata z različnimi kvalitetami giba in načini izražanja skupni interes v razvijanju plesnega jezika, ki temelji na vibracijah in premikanju časa, kar povezujeta na komunikativen način. Predstava je v obliki koncerta, na katerem sta telesi eno drugemu predvsem – inštrument.

 

»Ste se kdaj vprašali, ali ima telo melodijo? Ali kako je slišati v tonih, ko premaknete svojo roko? Premierni nastop dveh plesalcev je tistim, ki ste mu bili priče v SVŠGUGL na Kardeljevi ploščadi v Ljubljani, na to vprašanje že odgovoril.« Urška Krišelj

 

Ana Romih (1991) je začela plesati že pri osmih letih, in sicer pri KD Qulenium pod mentorstvom Saše Lončar. S štirinajstimi leti je vstopila v program SVŠGUGL, smer sodobni ples, in izobraževanje nadaljevala na SNDO v Amsterdamu, kjer je 2014 diplomirala. Poleg plesnega izražanja jo zanima tudi področje gledališča in performansa, in sicer različne oblike transformacije, identitete in premikanja meja skozi gib. Kot pedagoginja, mentorica in koreografinja deluje in ustvarja v okviru KD Qulenium v Kranju in Ljubljani.

 

Beno Novak (1991) je plesalec, koreograf in soustanovitelj KUD Qulenium Ljubljana. Leta 2016 je na akademiji SEAD diplomiral iz sodobnega plesa in performansa. Kmalu za tem je bil povabljen na Tisch Dance (Univerza v New Yorku) in v plesno akademijo The Place (London). Leta 2017 je pomagal Jasonu Mabani z ustanovitvijo dobrodelnega projekta, Requiem for Aleppo za zbiranje denarja pri obnovitvi mesta Alep v Siriji. Med letoma 2017 in 2018 je plesal v plesni kompaniji Gary Clark v predstavi Coal, ki je prejela številne nagrade. Poleg tega aktivno sodeluje pri organizaciji in izvedbi festivala Kalejdoskop v Kranju in v Ljubljani in na poletnem festivalu Summer Intensive Portugal, deluje pa tudi kot samostojni ustvarjalec.

 

Avtorstvo, koreografija in izvedba: Ana Romih in Beno Novak
Mentorstvo: Saša Lončar, Matej Kejžar
Svetovanje: Jasmina Založnik
Kostumografija: Urška Medved
Oblikovanje tiskovin: Eva Romih
Oblikovanje svetlobe: Marko Levičnik
Fotografija: Matija Lukić
Kamera: Denis Lončar
Produkcija: KUD Qulenium Ljubljana
Koprodukcija: KD Qulenium Kranj, SVŠGUGL, Ljubljana
Trajanje predstave: 40 min.