Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Follow Us

Mes(t)o glasu

2. marec 2019 

20.00 ►Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

Foto: Nada Žgank

 

Mes(t)o glasu Irene Tomažin Zagoričnik je vedno nekje drugje; vedno nekje na drugi ločnici med telesom, glasom in prostorom. V tokratnem projektu se je avtorica skupaj s soustvarjalkami posvetila raziskovanju mnogoterih izvorov glasu, njegovi mesenosti, materialnosti in duhovnosti ter njegovemu pomenu in mestu v vsakdanjem življenju. Kaj se zgodi, ko volja kultiviranega mesa popusti in dopusti, da se iz čuječega in občutljivega mes(t)a pojavi zgolj Glas? Glas v vseh svoji prisotnosti, razrešen dihotomije med subjektom in objektom, med kulturo in naravo, med individualnim in družbenim, med ranljivim bitjem in močjo uprizarjanja? Kako dopustiti, da se zgodi Glas kot prisluškovanje zvočnemu prostoru znotraj in zunaj posameznega in skupnega telesa? Ravno bližina mes(t)a vstopa glasu pa nam je – zaradi pozabe in odtujitve naše najbolj mesene notranjosti – nenavadno tuja.

 

»S konceptom, ki v jedro postavlja glas kot izvorno točko, Irena Tomažin Zagoričnik razpre zgodovino molčanja, obenem pa se, namenoma ali pa ne, malce upre tudi prepričanju, da je molk sploh kdaj obstajal.« Nina Dragičević

 

Irena Tomažin Zagoričnik (1979) je diplomirana filozofinja, ki deluje in ustvarja v gibalno‑gledaliških predstavah ter znotraj eksperimentalne improvizirane glasbe. Doslej je naredila šest avtorskih predstav, za katere je bila večkrat nagrajena: za predstavo Kot kaplja dežja v usta molka (2008) je tako na Gibanici 2009 prejela pohvalo žirije kot obetavna koreografinja, za predstavo Okus tišine vedno odmeva leta 2015 pa nagrado za najboljšo predstavo. Izdaja avtorske albume, je članica glasbene skupine Borghesia, deluje kot soavtorica, medtem ko s solo projektom iT kot vokalistka gostuje po celem svetu. Njene kompozicije za geste in glas so bile izdane v knjigah Mathieuja Copelanda ter uprizorjene v Ženevi, Parizu in Madridu. V Ljubljani in tujini redno vodi delavnice z uporabo glasu.

 

Avtorica koncepta: Irena Tomažin Zagoričnik
Izvajalke in soustvarjalke: Adriana Josipović, Nika Rozman, Irena Tomažin Zagoričnik, Nataša Živković
Dramaturgija: Barbara Korun
Zvočni prostor: Tomaž Grom
Oblikovanje in vodenje luči: Urška Vohar
Kostumi: Mateja Fajt
Oblikovanje in fotografija: Hanna Juta Kozar / Tomaž Šantl
Fotografija: Nada Žgank
Izvršna produkcija: Sabina Potočki
Produkcija: EMANAT
Koprodukcija: Sploh
Partnerja: Bunker in SMEEL
Trajanje predstave: 55–60 min.