Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Follow Us

Skupaj

1. marec 2019

18:00 Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

Foto: Matija Lukić

 

Performerski dvojec Jurišić‑Mandić se v sodelovanju z režiserjem Bojanom Jablanovcem in pisko Semiro Osmanagić ukvarja z večnim idealom performansa in večno nerazrešljivo težavo politike: Kaj pomeni biti skupaj in kako biti skupaj. Marko in Leja to vprašanje obračata vase: zakaj hočem biti skupaj, kako vzdržati skupaj, kaj narediti (s sabo), da bo »skupaj« realizacija presežka (mene), kako se izmakniti hierarhiji moči. In kako ta »skupaj« vzpostaviti v performativnem času in prostoru gledalca. »Skupaj« je neko mitično mesto zlitja, ki posameznika »zaceli« z drugim. Za to potrebujeta čas. Pogled tretjega, ki išče svoj prostor v skupnem, vstopa v performans skozi misli Semire Osmanagić, ki z besedo interpretira in pritiska na nevidne kljuke nevidnih vrat v »skupaj«. »Skupaj« zahteva investicijo, ki smo jo vedno težje pripravljeni plačati. »Skupaj« je površina, na kateri stalno drsi. Za politiko nerazrešljiva težava, za performans večni ideal.

 

»Performans Skupaj je brezkompromisni komentar na tempo sodobnega sveta, ki poleg ‘svobodnega’ časa drobi tudi temelje pripadajočih skupnosti.« Zala Dobovšek

 

Leja Jurišić je koreografinja, plesalka in performerka, ki v preseganju vsakdanjega razumevanja liminalne telesnosti na videz naravno in skoraj lahkotno zavzema različne pozicije radikalnega performativnega izraza, pri čemer se hkrati giblje znotraj okvirov plesa, performansa in politične umetnosti. Marko Mandić je dramski in filmski igralec, ki v slovenskem prostoru velja za nesporno, v mednarodnem pa za vzhajajočo igralsko zvezdo, kar potrjuje tudi izbor za Shooting Stars na Berlinalu 2007 ter številne nagrade, ki jih je prejel za svoje delo. Bojan Jablanovec je gledališki režiser, ustanovitelj in umetniški vodja projekta Via Negativa. S pomočjo metode redukcije raziskuje razmerje med izvajalcem in gledalcem in se osredotoča na vprašanje realnega v tem odnosu. Semira Osmanagić je umetnostna zgodovinarka, zaposlena na Oddelku za kulturo MOL. Leta 2015 je izdala romaneskni prvenec z naslovom Tri kroge okrog hiše. Kratke zgodbe objavlja v Apokalipsi in v LUD Literatura.

 

Avtorstvo: Leja Jurišić in Marko Mandić v sodelovanju z režiserjem Bojanom Jablanovcem in pisko Semiro Osmanagić
Tehnično vodstvo: Igor Remeta
Producenta: Žiga Predan in Špela Trošt
Produkcija: Pekinpah in Via Negativa
Koprodukcija: Kino Šiška
Trajanje predstave: 6 ur
Med performansom je mogoče zapuščati dvorane in se vračati nazaj. Priporočljivo si je ogledati celoten performans. Mogoče je vstopiti tudi kadarkoli med potekom.