Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Follow Us

Staging a Play: Antigona

28. februar 2019

19.00 ► Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

foto: Nada Žgank

 

V predstavi Staging a Play: Antigona Matija Ferlin nadaljuje premišljevanje koncepta solo predstav in razširjenega koncepta izvedb serije Staging a Play. Z izborom Antigone se je Ferlin odločil za pristop popolne scenske redukcije, za minimalizem, s katerim želi heterogenost dramskih likov in njihovih funkcij speljati na eno samo izvajalsko telo – in pri tem ohraniti celovitost pripovedi in logiko dramskih situacij. Z »osebnim« prevzemanjem vloge vseh protagonistov in njihovih odnosov izpostavi lastni izvajalski instrument – telo, gib in govor – nizu situacij na robu izvedbenih zmožnosti in na robu gledaliških in plesnih konvencij. V tem mono performansu Matija Ferlin z iskrenim tveganjem vstopa v dekonstrukcijo konvencij drame in svojega izvajalskega habitusa z željo, da bi ustvaril koreografsko celoto rahločutne fizikalnosti in jo sopostavil govorjeni besedi. Predstava Staging a Play: Antigona je nastala po Sofoklovi tragediji Antigona v prevodu Dona Taylorja.

»Matija Ferlin je na odru kot neke vrste bog, saj ravno s premikanjem predmetov spominja na igrajočega se otroka, ki zaprt v svojem svetu ustvarja svoje svetove. Hkrati je na odru tudi kot oseba, ki naj bi preko izgovarjanja besedila utelešala vse like Antigone, a jih zaradi nikoli videne akcije izgovarjanja zares nikoli ne utelesi.« Maša Radi

Matija Ferlin (1982) je diplomiral na SNDO v Amsterdamu, za tem deloval v Berlinu, po vrnitvi v Pulj pa se je osredotočil na raziskavo in reartikulacijo različnih konceptov odrskega ustvarjanja, pa tudi drugih medijev, kot so kratki film, video in razstava. Svoja dela je predstavil na mnogih festivalih v Evropi in Ameriki. Sodeloval je z različnimi umetniki, kot so Martin Butler, Ame Henderson, Sasha Waltz, Maja Delak, Aleksandra Janeva, Luc Dunberry, David Zambrano, Keren Levi, Ivica Buljan, Mateja Koležnik, Goran Ferčec, Heinz Peter Knes, Claudia de Serpa Soares, Sasha Waltz, Jasna Žmak, Paul Mpagi Sepuya, Christophe Chemin, Mauricio Ferlin in drugi. V letu 2011 ga je newyorški časopis V-magazine prepoznal kot enega najobetavnejših mladih koreografov.

Koreografija in izvedba: Matija Ferlin
Dramaturgija: Goran Ferčec
Glasba: Luka Prinčič
Scenografija: Mauricio Ferlin
Oblikovanje svetlobe in tehnično vodstvo: Saša Fistrić
Kostumografija: Matija Ferlin
Grafično oblikovanje: Tina Ivezić, Matija Ferlin
Prevodi: Urban Belina
Produkcijska koordinacija: Maja Delak
Produkcija: Emanat, Matija Ferlin
Koprodukcija: Mediteranski plesni center, Svetvinčenat
Partnerji: Bunker, SMEEL, Istrsko narodno gledališče, Pulj
Trajanje predstave: 70 min.