Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Follow Us

Selektorska ekipa

Zala Dobovšek

Zala Dobovšek je slovenska dramaturginja, gledališka kritičarka in teatrologinja.
Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je diplomirala iz dramaturgije (2009) in se v času študija izobraževala tudi na gledališki akademiji DAMU v Pragi (Divadelní fakulta Akademie múzických umění v Praze).

Leta 2019 je doktorirala na AGRFT (smer Študiji scenskih umetnosti) z disertacijo Gledališče in vojna: temeljna razmerja med uprizoritveno umetnostjo in vojnami na območju nekdanje Jugoslavije v 90. letih 20. stoletja. Je asistentka za področje dramaturgije in študijev scenskih umetnosti na AGRFT. V sezoni 2017/2018 je bila selektorica Festivala Borštnikovo srečanje.

Bettina Masuch

Bettina Masuch (umetniška in izvršna direktorica tanzhaus nrw Düsseldorf, Nemčija) je po končanem študiju uporabnih gledaliških študij v Giessnu med drugim delala kot dramaturginja v Volksbühne v Berlinu, kjer je sodelovala v produkcijah Franka Castorfa, Christopherja Schlingensiefa in Renéja Pollescha.

Med letoma 2003 in 2009 je delala kot plesna in performativna kustosinja v produkcijski hiši Hebbel am Ufer Berlin, nato pa je bila umetniška direktorica festivala Springdance v Utrechtu ter umetniška direktorica berlinskega plesnega festivala Tanz im August. Od januarja 2014 vodi plesno organizacijo tanzhaus nrw v Düsseldorfu.

Benjamin Perchet

Benjamin Perchet (do nedavnega direktor plesnega festivala Dublinu Dance Festival, s 1. avgustom pa je nastopil mesto umetniškega vodje festivala Carlow Arts Festival) je bil prej namestnik programskega vodje in umetniški svetovalec pri dveh pomembnih francoskih institucijah v Lyonu: Maison de la Dance (od leta 2004) in Biennale de la Dance (od leta 2008).

V svojih vlogah v Lyonu v Maison de la Dance in Biennale de la Dance je sprejemal ples v vseh oblikah, pri čemer je bil zvest najpomembnejšim koreografom 20. stoletja in izpostavljal mlade ustvarjalce, ob tem pa razvijal mednarodni ugled obeh institucij.

Od leta 2012 je tudi partner Aerowaves za Francijo, od leta 2011 član posebnega regionalnega kulturnega odbora za ples pri francoskem ministrstvu za kulturo in od leta 2009 član odbora mreže plesnih organizacij European Dancehouse Network (EDN).

UTEMELJITEV SELEKTORSKE EKIPE

 

Izbor predstav za 10. Gibanico v letu 2021 kaže na pestrost in živahnost slovenske sodobnoplesne scene. Upamo, da bo izbrani nabor gibanj, tematik in čustev gledalce zadovoljil in jih spodbudil k razmisleku o času, v katerem živimo.

Koreografija predmetov, drag, urbani kulturni vplivi, refleksivni ogled mesta, koreografska eksplozija ali geste vsakdanjega življenja, intimna ali zgodovinska pričevanja: komaj čakamo, da se ponovno zberemo v Ljubljani ter v živo praznujemo raznoliko umetnost plesa.

Po enoletni prekinitvi z občudovanjem gledamo na vse umetnice in umetnike, ki so se prijavili na festival, medtem ko so bili gledališki zastori spuščeni, nastajajoče produkcije odpovedane, načrti za prihodnost pa porušeni.

Naš cilj je bil, da bi izbor odražal ustvarjalnost in edinstvenost umetnic in umetnikov v Sloveniji ter izpostavil najpomembnejša dela, ki trenutno nastajajo na tem območju.

Pri tem smo sledili kriterijem odličnosti, eklekticizma in drznosti. Izbrane predstave smo – od blizu in od daleč – proučili skozi prizmo raznolikosti v smislu kulture, spola, starosti in sloga.

 

Zala Dobovšek, Bettina Masuch, Benjamin Perchet