Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Follow Us

EN-KNAP Group: ODVEČNI

Marec 2020. Kulturne institucije in gledališča po svetu zapirajo vrata. Plesalci skupine EN-KNAP Group kljub omejitvam nadaljujejo z delom; ne kot skupina v studiu, ampak vsak zase od doma. Ohranjajo kondicijo, iščejo nove oblike komunikacije ter načine, kako ustvariti predstavo, ne da bi delali skupaj v istem prostoru. Oktober 2020.V predvidevanju razglasitve drugega vala epidemije in ponovnega zaprtja gledališč, se ustvarjalci odločijo izvesti premiero. Izhodišče predstave predstavlja esej Odvečni človek pisatelja Ilije Trojanowa o uničujoči, rušilni sili kapitalizma, ki se v imenu dobička sistematizirano odreka človeku in človeštvu. Kdo je torej odvečen? Kako tanka je meja med koristnim in nepotrebnim? Elementi predstave vključujejo tako serijo vnaprej pripravljenih kot nepredvidljivih sekvenc, unikatno strukturo katerih izvajalci določajo pri vsaki izvedbi sproti. Nepredvidljiv izziv in spodbudo za plesalce prispevata tudi glasbenik in oblikovalec svetlobe, ki spontano ustvarjata dodatne dimenzije doživljanja predstave.

Iz produkcijskega zavoda En-Knap, ki ga je v 1990‑ih ustanovil koreograf Iztok Kovač, se je leta 2007 rodila plesna skupina EN-KNAP Group, ki je vse od svoje ustanovitve edini stalni ansambel za sodobni ples v Sloveniji. Skupina, ki jo sestavljajo plesalci z vseh koncev sveta, izbrani na mednarodni avdiciji, se ponaša izjemnim repertoarjem, ki je nastal s sodelovanjem z mednarodno priznanimi koreografi in režiserji izrazito raznorodnih estetskih provenienc. Od leta 2009 ima EN-KNAP Group svoj domicil v Centru kulture Španski borci v ljubljanskih Mostah.

Od svoje ustanovitve je ansambel sodeloval z več kot 30 slovenskimi in mednarodnimi koreografi ter gledališkimi režiserji ter ustvaril 26 celovečernih predstav in plesni film. Svoj repertoar predstavlja z več kot 50 uprizoritvami letno na domačih odrih ter z rednimi mednarodnimi turnejami.

Ustvarjalci in izvajalci: EN-KNAP Group (Mattia Cason, Luke Thomas Dunne, Katja Kolarič, Rada Kovačević, Tamás Tuza, Carolina Alessandra Valentini)
Koncept: Iztok Kovač
Živa glasba: Damir Avdić ali or Tomaž Grom ali or Samo Kutin (izmenično alternately)
Oblikovanje svetlob: Jaka Šimenc
Oblikovanje prostora: Iztok Kovač, Jaka Šimenc
Kostumografija: Katarina Škaper (Atelje d.o.o.)
Prvotna zasedba: Giorgia Belotti, Radoslav Piovarči

Producent: Zavod EN-KNAP

Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo RS

Trajanje predstave: 60 min