Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Follow Us

Novo mesto

Gibanica na turneji v Novem mestu
29. marec – 31. marec 2012

 

V zadnjih desetletjih je dolenjska prestolnica slovenskemu sodobnemu plesu dala nekaj izjemnih plesno-koreografskih in gledaliških imen, ravno zato je Gibanica na turneji ena od možnosti, da Novo mesto postane več kot le izvozno središče sodobno-plesnih talentov in da se prisotnost te umetniške prakse močneje vpne v njegovo domače okolje. Kadar pomislimo na plesni del Novega mesta, se nam razpre predstava o vrhunskih plesnih formah, povezanih s svetom in avantgardnimi temperaturami. Stimulativno gospodarsko okolje in zavest o estetski tradiciji moderne dobe sta dve značilnosti kulturnega utripa Novega mesta, z njima pa so povezane tudi avantgardne vrednote hitrosti, kinetike, mobilnosti in časovnih prelomov. Gibanica na turneji si bo z lokalnimi partnerji prizadevala ojačati pozicijo Novega mesta na različnih plesnih zemljevidih.

Info

Informacije o programu: www.gibanica.eu, www.kcjt.si, www.goga.si tel.: 07 393 0 390, e-pošta: info@kcjt.si

 

Lokacije: Kulturni center Janeza Trdine, Novi trg 5, 8000 Novo mesto Klub LokalPatriot, Dilančeva ulica 1, 8000 Novo mesto Knjigarna Goga, Glavni trg 6, 8000 Novo mesto

 

VSTOPNICE: Cena vstopnice: 10 €, 8 € (učenci, dijaki, študentje in upokojenci) Prodajno mesto: Kulturni dom Janeza Trdine – pri blagajni vsak dan od 10. do 12. in od 18. do 19.30 ali prek spleta na http://kcjt.kupikarto.si.

Na literarno plesnem večeru, delavnici, razstavi, posvetu in individualnem svetovanju je udeležba brezplačna.

Program

Mesto Goga, Branko Potočan: PESMI Z LISTKA 

29. marec 2012
20.00 ► Knjigarna Goga

Literarno-kabarejski performans s priznanim sodobnim plesalcem in koreografom Brankom Potočanom.
Sonce tolče mi v čelo
meni se je pa zazdelo
da če tolklo bi me v rit
ne bi bil tako zabit.
Vabljeni na zanimiv gala pesniški večer obarvan z gledališčem, plesom in še s čim.

 

Delavnica Zgodovina sodobnega plesa

Mentor: Rok Vevar
30. marec 2012
od 11.00 do 13.30 ► Kulturni center Janeza Trdine / Trdinova dvorana

Sodobni ples v stoletju gibanj: 20/21
Predavanje o zgodovini soodobnega plesa temelji na dokumentarnem avdio-vizualnem gradivu in zgodovinski kontekstualizaciji izbranih primerov, ki se časovno razprostirajo od konca 19. stoletja do začetka 21. stoletja. V Novem mestu si bomo ogledali nekaj koreografij, umetnikov in njihovih koreografskih estetik, ki so v določenem zgodovinskem trenutku odločilno odpirali polja plesnega ustvarjanja in mišljenja. Povezati jih bomo skušali s sedanjim plesnim trenutkom. Znanje, pridobljeno na tej delavnici je pomembno znanje za kulturne animatorje, ki delujejo na področju sodobnega plesa, zanimivo pa je tudi za sodelavce drugih sorodnih nevladnih organizacij iz Slovenije.
Rok Vevar je kritik in publicist s področja uprizoritvenih umetnosti ter zgodovinar in teoretik sodobnega plesa. Avtor knjige Rok za oddajo – Izbrane kritike in članki (Litera, Maribor 2011).

 

Individualno svetovanje za nevladne organizacije

30. marec 2012
od 15.00 do 17.00 ► Kulturni center Janeza Trdine / Mala dvorana

Individualno svetovanje za nevladne organizacije je svetovalni program Mreže sodobnega plesa, ki lokalnim nevladnim organizacijam omogoča dostop do znanj s področja kulturne produkcije (organiziranje in administriranje projektov, vključno s projekti, ki so subvencionirani iz skladov Evropske unije, pridobivanje sredstev iz javnih virov, delo s prostovoljci, stiki z javnostmi, razvijanje občinstev itn.), tehničnega servisiranja in umetniškega načrtovanja kulturnih programov (kratkoročno, srednjeročno in dolgoročno strateško načrtovanje umetniških vsebin, izbira strategij, artikulacija in razvoj programov, vrste umetniških programov v institucijah in nevladnih organizacijah itn.). Individualno svetovanje je namenjeno optimizaciji načrtovanja in učinkovitosti dela v nevladnih organizacijah, še posebej tistim s področja uprizoritvenih umetnosti in sodobnega plesa.
Morebitna vprašanja nam lahko predhodno pošljete na elektronski naslov sandra.dorem@gibanica.eu in se nam nato pridružite v času Gibanice na turneji na individualnem posvetu.

 

Kako velik je moj logo oziroma ali se gospodarstvo in kultura razumeta? 

Javni posvet za krepitev sodelovanja med kulturo in gospodarstvom
30. marec 2012
od 17.30 do 19.00 ► Kulturni center Janeza Trdine / Mala dvorana

V sodelovanju z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela, Novo mesto želimo razpreti vprašanje sodelovanja med kulturnim in gospodarskim sektorjem. Z javnim posvetom z naslovom Kako velik je moj logo oziroma ali se gospodarstvo in kultura razumeta? želimo prevetriti možne načine strateškega in kontinuiranega sodelovanja med gospodarstvom in kulturo, saj v ustaljenih načinih sodelovanja, ki so pretežno omejeni na enkratne sponzorske vložke v posamične umetniške projekte, zaznavamo pomanjkanje vizije v smislu trajnega razvoja na tem področju. Ali se gospodarstvo in kultura lahko medsebojno oplajata? Skozi mnoge primere dobrih praks se kaže, da med njima obstaja polje skupnih interesov in možnosti prepleta. Umetniške prakse se osredotočajo na intuitivno in ustvarjalno delovanje, nekatera podjetja so odlična v razvijanju strategij, dolgoročnem razmišljanju, razvijanju metodologij dela …
Na posvetu bomo predstavili primere dobrih praks sinergije med podjetji in kulturnimi organizacijami in umetniki ter teoretski pogled strokovnjaka na dano temo.
Moderatorka: Maja Žunič ( Društvo za razvijanje prostovoljnega dela, Novo mesto)
Govorca: Mitja Ličen (direktor založbe Goga), Violeta Bulc (direktorica podjetja Vibacom, InCo gibanje Slovenija),
Javni posvet organizirata Mreža za sodobni ples in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela, Novo mesto – Regionalno stičišče nevladnih organizacij JV Slovenije.

 

Projekcija kratkega filma Fahrenheit 451

30. marec 2012
19.00 ► Kulturni center Janeza Trdine / Avla

Fahrenheit 451 je skupina za eksperimentalno reinterpretacijo literature. Pod mentorstvom koreografinje, plesalke in režiserke Jane Menger so mladi tokrat v jezik telesa »prevedli« roman Podmornica (Joe Dunthorne, Založba Goga 2011). Kratki gibalni film bo premierno predvajan v okviru Gibanice na turneji v Novem mestu.
Protagonisti: Xiaomiao He, Barbara Gorišek, Jaka Piletič, Luka Piletič, Urban Zupančič, Domen Žalec
Idejni vodje in umetniška sodelavca: Vesna Kelbl, Matic Bobnar 
Snemanje in montaža: Primož Kastelic
Projekt je nastal v koprodukciji društva Grad Teater in Založbe Goga ter v sodelovanju s festivalom Gibanica na turneji.

 

Rosana Hribar, Gregor Luštek: DUET 012

30. marec 2012
19.30 ► Kulturni center Janeza Trdine / Trdinova dvorana

Plesalca in koregrafa Rosana Hribar in Gregor Luštek sta v zadnjem desetletju in pol delala skoraj z vsemi najpomembnejšimi slovenskimi koreografi, od katerih velja še posebej izpostaviti njuno neprekinjeno sodelovanje z Matjažem Faričem, in vrsto sodobnih gledaliških režiserjev, hkrati pa ustvarila serijo avtorskih projektov, ki so njun sodobni transžanrski pas de deux izpopolnili do svojevrstnega plesnega organizma. Nagrade na nekaterih najuglednejših mednarodnih plesnih tekmovanjih so afirmirale njuno plesno dovršenost, ki jo plesalca v Ljubljani gradita in vzdržujeta v mednarodno neprimerljivih pogojih. V predstavi DUET 012 – Raznovrstnost mnenj je čudovita! se sedimenti in sledi različnih plesnih stilov in estetik prepletejo zato, da bi izključno skozi sodobni ples spregovorili o njuni skupni umetniški in intimni zgodbi.
Koreografija in ples: Rosana Hribar, Gregor Luštek
Video film: režiser Peter Bratuša, produkcija Felina Films
Glasba: Klasick-Jahkuzi/DJ Jamirko, Love Song/Dan D
Producentka: Živa Brecelj
Produkcija: Plesni Teater Ljubljana, ptl@mail.ljudmila.org, www.ptl.si
Trajanje : 40 minut

Pogovor z umetnikoma
Predstavi sledi pogovor z umetnikoma, novomeškima plesalcema in koreografoma Rosano Hribar in Gregorjem Luštkom, ki bo osvetlil njuno prehojeno plesno pot in se osredotočil na prihajajoče projekte, med drugim tudi s pogledom na dediščino reformatorjev evropskega plesa Pina in Pie Mlakar.
Pogovor bo vodila dramaturginja in publicistka Andreja Kopač.
Vabljeni!

 

Razstava fotografij Nada Žgank, Miha Fras: KOT DA NIHČE NE GLEDA l.

30. marec 2012
21.00 (razstava bo na ogled do 25. aprila 2012) ► Klub LokalPatriot

Mojstra plesne fotografije, Nada Žgank in Miha Fras, že vrsto let poskušata nemogoče – ujeti gibanje. A vendarle cilj njunega tehnično zahtevnega početja ni le zamrzniti trenutek ali zgolj dokumentirati dogajanje na slovenskih odrih. Kot zvesta spremljevalca plesno-gledališke produkcije pri nas sta na lovu za presenetljivimi emocijami, nepredvidljivimi trenutki …, ki jih s prepletom giba, igre, kostumov, luči in scenografije skušata interpretirati v povsem samosvoje videnje. Tako postaneta interpreta – soplesalca, kot se je izrazil gledališki kritik Rok Vevar –, ki ljubiteljem plesa in častilcem fotografije poleg lastnega občutenja razgrinjata še tiste drobce dogajanja na odru, ki se zgodijo tik pred ali takoj zatem. In ravno v takšnih trenutkih dobijo njune fotografije največ ustvarjalnega naboja. Njuna razstava naslovljena Kot da nihče ne gleda I. pred gledalce postavlja izbor njunega obsežnega fotografskega opusa. (Lora Power)

 

Plesna zabava LP KLJUBING: DJ SCHPAJZA

30. marec 2012
21:30 ► Klub LokalPatriot

Obeta se nam obeta sočna plesna noč v catering produkciji DJ Schpajze. Po babičinem receptu bomo postregli z dobrotami iz najvišje police, na kateri so skrite samo tiste najslajše. Zvok in slika, kot se šika! Vabljeni na ples!

 

Regijska plesna delavnica za plesalce in mentorje otroških in mladinskih plesnih skupin Dva leteča in en bos

Mentorica: Saša Lončar
31. marec 2012
10.00 do 14.0 ► Kulturni center Janeza Trdine / Večnamenska plesna dvorana JSKD, OI Novo mesto

Seminar za plesne pedagoge organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti v Novem mestu. Vodila ga bo priznana slovenska koreografinja in plesna pedagoginja ter plesalka Saša Lončar, namenjen pa je predvsem mentorjem otroških in mladinskih plesnih skupin z območja Dolenjske, Bele krajine in Posavja.
Prijave in dodatne informacije: oi.novo.mesto@jskd.si in www.jskd.si

Partnerji Gibanice na turneji v Novem mestu

Kulturni center Janeza Trdine, www.kcjt.si 
Kulturni center Janeza Trdine je javni zavod za prireditveno dejavnost. Ustanovila ga je Mestna občina Novo mesto. Organizira in izvaja kulturno-umetniške prireditve, kongrese, posvetovanja, seminarje, okrogle mize in predavanja, predvaja filme in prireja razstave. Zavod opravlja vlogo kulturnega žarišča na Dolenjskem. Razpisuje štiri različne abonmaje, predšolskim otrokom ter osnovno- in srednješolcem pa namenja bogat kulturnovzgojni program (lutkovne, dramske, glasbene in plesne predstave). Kontakt: Kulturni center Janeza Trdine, Novi trg 5, 8000 Novo mesto tel: 07 3930 395 e-mail: info@kcjt.si

 

Založba Goga,www.goga.si
Založba Goga je nevladna organizacija, katere dejavnost obsega knjižno in glasbeno založništvo, knjigarno ter produkcijo različnih dogodkov na področju kulture. Kontakt: Založba Goga, Glavni trg 6, 8000 Novo mesto tel: 07 393 08 01 e-mail: matic.bobnar@goga.si

 

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto , www.drpdnm.si
Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto je nevladna in humanitarna organizacija, ki deluje v javnem interesu na področju socialnega varstva in kulture. Njihovo poslanstvo je prispevati k bolj vključujoči in odprti družbi za vse. Uresničujejo ga z vključevanjem socialno izključenih skupin, predvsem otrok, ter s spodbujanjem razvoja nevladnih organizacij in civilnega dialoga. Vse svoje aktivnosti izvajajo s strokovnim in prostovoljnim delom in ob tem širijo vrednote solidarnosti, strpnosti, prostovoljstva, medkulturnega dialoga, neposredne demokracije in trajnostnega razvoja. Kontakt: DRPD, Rozmanova 30, 8000 Novo mesto tel: 041 925 405 e-mail: majazun@gmail.com

 

LokalPatriot,www.lokalpatriot.si
LokalPatriot je pomemben novomeški kulturni, multimedijski in mladinski center, ki vodi klub LokalPatriot in Galerijo Simulaker, producira festivale Jazzinty, Fotopub in Muzejski vrtovi ter organizira delavnice z različnih umetniških področij. Kontakt: LokalPatriot, Dilančeva 1, 8001 Novo mesto tel: 07 3374 510e-mail: jernej.sulc@lokalpatriot.si

 

– Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, OI Novo mesto , www.jskd.si
Poslanstva sklada so spodbujanje kulturne ustvarjalnosti, zagotavljanje strokovne in organizacijske podpore ljubiteljskim kulturnim dejavnostim, omogočanje dostopnosti kulturnih vsebin v celotnem slovenskem kulturnem prostoru, vključevanje vseh dejavnikov na področju kulture v kulturno mrežo, ustvarjanje pogojev za medkulturni dialog in vključevanje v mednarodno sodelovanje v evropskem in svetovnem prostoru. Kontakt: Območna izpostava JSKD Novo mesto KC J.Trdina, Novi trg 5, 8000 Novo mesto tel: 07 3930 382E-mail: oi.novo.mesto@jskd.si