Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Gibanica 2021

Sobivanje
Ljubljana, 15.
–18. september 2021

Izbranih prvih šest predstav 10. Gibanice – bienala slovenske sodobne plesne umetnosti, ki se bodo potegovale za nagrado Gibanice 2021 za najboljšo predstavo po izboru občinstva ter za nagrado Gibanice 2021 za najboljšo predstavo po izboru strokovne žirije.

Izvršni producent Gibanice Društvo za sodobni ples Slovenije smo se skupaj s  koproducnenti odločili, da zaradi nenadejanih pandemičnih razmer, ki uravnavajo tudi dogodke na področju kulture in umetnosti, prestavimo izvedbo jubilejne 10. izdaje Gibanice iz prve polovice leta 2021 na drugo, in ji tako skušamo zagotoviti izvedbo v živo.  Prav tako smo podaljšali rok za prijavo na razpis Gibanice, saj so razmere minulo leto povsem premešale premierne produkcijske in prostorske načrte, zato bo selektorska posadka Gibanice 2021 v sestavi Zala Dobovšek, Bettina Masuch in Benjamin Perchet naknadno izboru dodala še dve sodobnoplesni deli, rok za prijavo pa smo podaljšali za produkcije s premiernimi izvedbami med 27. 11. 2020 in 7. 5. 2021.

 

Izbranih prvih šest:

 

Jan Rozman: PREDMETENJE
Produkcija: Emanat Koprodukcija: Plesni Teater Ljubljana

 

Nataša Živković: SINE
Produkcija: Mesto žensk Koprodukcija: Bunker – Stara mestna elektrarna

 

Alien Express: »NEODPOVEDAN« LET
Produkcija: Center urbane kulture Kino Šiška, Exodos Ljubljana

 

Ajda Tomazin: JATA IZKUŠENIH PTIC
Produkcija: Odprti predali, zavod za sodobne interdisciplinarne procese Kranj
Koprodukcija: Zavod Carnica (Layerjeva hiša), Ljudska Univerza Kranj, Prešernovo gledališče Kranj

 

EN-KNAP Group: ODVEČNI
Produkcija: Zavod EN-KNAP

 

Mala Kline: SONG
Produkcija: ELIAS 2069, Mercedes Klein

SELEKTORSKA EKIPA

Zala Dobovšek
Zala Dobovšek je slovenska dramaturginja, gledališka kritičarka in teatrologinja.
Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je diplomirala iz dramaturgije (2009) in se v času študija izobraževala tudi na gledališki akademiji DAMU v Pragi (Divadelní fakulta Akademie múzických umění v Praze).

Leta 2019 je doktorirala na AGRFT (smer Študiji scenskih umetnosti) z disertacijo Gledališče in vojna: temeljna razmerja med uprizoritveno umetnostjo in vojnami na območju nekdanje Jugoslavije v 90. letih 20. stoletja. Je asistentka za področje dramaturgije in študijev scenskih umetnosti na AGRFT. V sezoni 2017/2018 je bila selektorica Festivala Borštnikovo srečanje.

 

Bettina Masuch
Bettina Masuch (umetniška in izvršna direktorica tanzhaus nrw Düsseldorf, Nemčija) je po končanem študiju uporabnih gledaliških študij v Giessnu med drugim delala kot dramaturginja v Volksbühne v Berlinu, kjer je sodelovala v produkcijah Franka Castorfa, Christopherja Schlingensiefa in Renéja Pollescha.

Med letoma 2003 in 2009 je delala kot plesna in performativna kustosinja v produkcijski hiši Hebbel am Ufer Berlin, nato pa je bila umetniška direktorica festivala Springdance v Utrechtu ter umetniška direktorica berlinskega plesnega festivala Tanz im August. Od januarja 2014 vodi plesno organizacijo tanzhaus nrw v Düsseldorfu.

 

Benjamin Perchet
Benjamin Perchet (direktor plesnega festivala Dublinu Dance Festival) je bil prej namestnik programskega vodje in umetniški svetovalec pri dveh pomembnih francoskih institucijah v Lyonu: Maison de la Dance (od leta 2004) in Biennale de la Dance (od leta 2008).

V svojih vlogah v Lyonu v Maison de la Dance in Biennale de la Dance je sprejemal ples v vseh oblikah, pri čemer je bil zvest najpomembnejšim koreografom 20. stoletja in izpostavljal mlade ustvarjalce, ob tem pa razvijal mednarodni ugled obeh institucij.

Od leta 2012 je tudi partner Aerowaves za Francijo, od leta 2011 član posebnega regionalnega kulturnega odbora za ples pri francoskem ministrstvu za kulturo in od leta 2009 član odbora mreže plesnih organizacij European Dancehouse Network (EDN).