Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Follow Us

Gibanica 2023

11. GIBANICA, bienale slovenske sodobne plesne umetnosti

22.—25. februar 2023, Ljubljana

Od leta 2003 Gibanica, bienale sodobne slovenske plesne umetnosti, predstavlja slovensko sodobnoplesno produkcijo, ki jo za festival vselej izbere tričlanska mednarodna selektorska ekipa.

Selektorska posadka Gibanice 2023: Pia Krämer (Nemčija), Biljana Tanurovska – Kjulavkovski (Severna Makedonija) in Maja Kalafatić (Slovenija).

Izmed 49 prispelih prijav so selektorice v tekmovalni program izbrale 7 predstav, predstava REČI REČI pa se je z nagrado strokovne žirije, ki jo je na Gibanici 2021 prejel koreograf Jan Rozman za predstavo Predmetenje (produkcija zavoda Emanat), v tekmovalni program uvrstila neposredno.

Izbrane predstave tekmovalnega programa se bodo tako potegovale za nagrado Gibanice 2023 za najboljšo predstavo po izboru občinstva ter za nagrado Gibanice 2023 za najboljšo predstavo po izboru strokovne žirije.

IZBRANE PRESTAVE (po abecednem redu):

 

Leja Jurišić, Bara Kolenc, Peter Kutin, Patrik Lechner, Mathias Lenz
BRINA – KINESTETIČNI SPOMENIK
Produkcija: Pekinpah
Koprodukcija: NO1, KUD Samosvoj

Bojana Robinson, Katja Legin in gostje
OH, KAKO ZELO OBIČAJNO
Produkcija: Studio za raziskavo umetnosti igre
Koprodukcija: Kino Šiška

Matej Kejžar
PČP – PREŽIVLJATI ČAS PLESAJE
Produkcija: Pekinpah

Kristina Aleksova
POLJUB
Produkcija: Via Negativa

Julia Keren Turbahn, Jan Rozman
REČI REČI
Produkcija: Emanat
Koprodukcija: Lutkovno gledališče Ljubljana v sodelovanju z FELD Theater für junges Publikum (Berlin)

Irena Z. Tomažin, Jule Flierl
U.F.O.: POKLON KATALINI LADIK
Produkcija: Zavod Sploh
Koproducenti in partnerji: SOPHIENSÆLE (Berlin), Charleroi Danse Center chorégraphique de Wallonie-Bruxelles (Bruselj), PACT Zollverein (Essen)

Mala Kline
VENERA: MED UJETOSTJO IN LETENJEM
Produkcija: ELIAS 2069, Mercedes Klein
Koprodukcija: Center kulture Španski borci / Zavod EN-KNAP, Kino Šiška in Nomad Dance Academy Slovenija

Beno Novak, Elvis Homan, Boštjan Simon
VSTAJENJE 2.0
Produkcija: Pekinpah
Koprodukcija: Qulenium 

UTEMELJITEV SELEKTORIC

Kot selektorska ekipa smo imele zelo težko nalogo izbrati sedem izmed devetinštiridesetih zelo raznolikih in kakovostnih predstav, ki bi predstavljale nekakšen izbor Slovenske produkcije v zadnjih dveh letih. Zato smo se odločile, da bomo predstavile dela, ki kažejo koreografske pristope k telesu, prostoru, času in materialom, ki razkrivajo napredne poglede na plesno umetnost.

Letošnji izbor povezuje ples, gibanje in koreografijo z aktualnimi temami, ki se nam zdijo pomembne, kot so tehnologija in telo, izčrpanost, feministično telo in pripovedovanje zgodb, gledalstvo in pogled, pa tudi ples in dekonstrukcija gibanja v zgodovini in do danes, s čimer ponuja različna razumevanja plesne umetnosti. Izbrana umetniška dela ne prinašajo samo somatske razsežnosti, temveč obravnavajo ples kot relevantno družbenopolitično umetnost. Predstavljajo raznolike poetike, krajine, somatske rešitve in gibalne taktike, ki razkrivajo sveže poglede na plesno umetnost v slovenskem kontekstu. Dela raziskujejo gibe in problematiko, ki sprožajo transformacije v telesu ter na odru ustvarjajo raznolike ideje, ki preoblikujejo oder in njegov pomen, pa tudi način, na katerega gledamo predstave.

Pri izboru upoštevamo vpliv različnih praks, pa tudi značilnosti in potenciale sistema, ki jih vzdržuje, s poudarkom na novih idejah, vrednotah in orodjih za hitro spreminjajoči se svet.