Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

EN-KNAP Group: ODVEČNI

Marec 2020. Kulturne institucije in gledališča po svetu zapirajo vrata. Plesalci skupine EN-KNAP Group kljub omejitvam nadaljujejo z delom; ne kot skupina v studiu, ampak vsak zase od doma. Ohranjajo kondicijo, iščejo nove oblike komunikacije ter načine, kako ustvariti predstavo, ne da bi delali skupaj v istem prostoru. Oktober 2020.V predvidevanju razglasitve drugega vala epidemije in ponovnega zaprtja gledališč, se ustvarjalci odločijo izvesti premiero. Izhodišče predstave predstavlja esej Odvečni človek pisatelja Ilije Trojanowa o uničujoči, rušilni sili kapitalizma, ki se v imenu dobička sistematizirano odreka človeku in človeštvu. Kdo je torej odvečen? Kako tanka je meja med koristnim in nepotrebnim? Elementi predstave vključujejo tako serijo vnaprej pripravljenih kot nepredvidljivih sekvenc, unikatno strukturo katerih izvajalci določajo pri vsaki izvedbi sproti. Nepredvidljiv izziv in spodbudo za plesalce prispevata tudi glasbenik in oblikovalec svetlobe, ki spontano ustvarjata dodatne dimenzije doživljanja predstave.

Iztok Kovač je koreograf, pedagog in plesalec, ki je v devetdesetih letih pojem slovenskega sodobnega plesa umestil v evropski in svetovni kulturni prostor. Po štirinajstih letih projektnega delovanja je leta 2007 ustanovil mednarodno plesno skupino EN-KNAP Group, prvi stalni ansambel za sodobni ples pri nas in produkcijo preusmeril na repertoarno delovanje. Zavod EN-KNAP je kmalu za tem prevzel vodenje Centra kulture Španski borci, ki so postali domicili skupine in kjer je Kovač kot umetniški vodja odgovoren za domači in mednarodni program. Poleg 35 avtorskih projektov, umetniškega vodenja in pedagoškega dela, deluje tudi kot gostujoči koreograf, medtem ko njegov opus vključuje tudi kinematografijo plesnih filmov. V tridesetletnem delovanju so njegova odrska dela doživela preko 500 gostovanj v 30-ih državah sveta, za njih je prejel najuglednejše domače in mednarodne nagrade. Kovačevo ustvarjanje je subtilna interpretacija izkušnje časa in prostora, določenega s socialistično vzgojo, neobstojem sodobne plesne tradicije in odraščanjem v Trbovljah, simbolu slovenske težke industrije.

Ustvarjalci in izvajalci: EN-KNAP Group (Mattia Cason, Luke Thomas Dunne, Katja Kolarič, Rada Kovačević, Tamás Tuza, Carolina Alessandra Valentini)
Koncept: Iztok Kovač
Živa glasba: Damir Avdić ali or Tomaž Grom ali or Samo Kutin (izmenično alternately)
Oblikovanje svetlob: Jaka Šimenc
Oblikovanje prostora: Iztok Kovač, Jaka Šimenc
Kostumografija: Katarina Škaper (Atelje d.o.o.)
Prvotna zasedba: Giorgia Belotti, Radoslav Piovarči

Producent: Zavod EN-KNAP

Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo RS

Trajanje predstave: 60 min