Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Follow Us

NAGRADE GIBANICE 2023

→ nagrada strokovne žirije za najboljšo predstavo Gibanice 2023, letos prvikrat dvema uprizoritvama

Žirija:
Roberto Casarotto (Italija), sodirektor mreže Aerowaves, ki se ponaša s svojo edinstveno vlogo povezovalca med koreografi, plesnimi programerji in plesnimi navdušenci po vsej Evropi;
Dries Douibi (Belgija), umetniški sodirektor Kunstenfestivaldesartes, ki sodi med najuglednejše mednarodne festivale, posvečene sodobnemu gledališču, performansu in plesu;
Lea Loeb (Švica/Argentina), programska vodja festivala Zürcher Theater Spektakel, ustanovljenega 1980, ki je danes eden najpomembnejših evropskih festivalov sodobnih oblik uprizoritvenih umetnosti.

Kot žirija želimo predvsem poudariti, kako navdušeni smo bili nad kolektivnostjo in solidarnostjo, ki sta prisotni na tukajšnji plesni in performativni sceni. V veselje in čast nam je bilo spoznati umetnike in njihove prakse in bili smo presenečeni, ko smo videli, kako tesno povezana in medsebojno navdihujoča se je umetniška scena – dobesedno, v vseh sodelovanjih, v tem, da se isti glasbenik pojavlja v več predstavljenih projektov, pa tudi v bolj filozofskem smislu, na primer, kako sta pri ustvarjanju plesa in koreografije številnih predstav, ki smo jih videli, gonilni sili zvok in glasba.

Podeljevanje nagrada kot zunanja žirija je v takšnem kontekstu lahko negotovo, saj gre za umetniško tkivo, zato želimo predvsem počastiti umetniško sceno kot tako. Zato namenimo aplavz za vse umetnike, ki so v preteklih dneh predstavili svoja dela, pa tudi za organizacijo in vse ljudi, ki delujejo na tem prekarnem področju.

Naša dolžnost je, da podelimo nagrado, in ker smo odgovorna žirija, smo svojo dolžnost tudi izpolnili. Prvič ne bomo podelili nagrade enemu, temveč dvema projektoma. Ne v kakšen poseben namen, temveč zato, ker to najbolje odraža razprave žirije in obenem izraža priznanje raznolikosti umetniških glasov na današnji slovenski plesni in uprizoritveni sceni.

Nagrado prejmeta

Irena Z. Tomažin, Jule Flierl: U.F.O.: POKLON KATALINI LADIK
Produkcija: Zavod Sploh
Koproducenti in partnerji: SOPHIENSÆLE (Berlin), Charleroi Danse Center chorégraphique de Wallonie-Bruxelles (Bruselj), PACT Zollverein (Essen)

Po mnenju žirije je predstava U.F.O. Jule Flierl in Irene Tomazin izjemna na več ravneh: zaradi politične razsežnosti in moči glasu, fizičnosti ter in filozofskih razmišljanj o glasu, telesu in prostoru, pa tudi zaradi raziskovanja zgodovine. Navdušila sta nas natančna dramaturgija in ritem dela.

in

Beno Novak, Elvis Homan, Boštjan Simon: VSTAJENJE 2.0
Produkcija: Pekinpah
Koprodukcija: Qulenium

Fizična in akustična telesa predstave ustvarjajo prostor za domišljijo in čutne povezave ter častijo gibanje, ritme in posebno sodelovanje med tremi performerji.

→ nagrada občinstva za najboljšo predstavo Gibanice 2023


Mala Kline: VENERA: MED UJETOSTJO IN LETENJEM
Produkcija: ELIAS 2069, Mercedes Klein
Koprodukcija: Kulturni center Španski borci / EN-KNAP, Kino Šiška, Nomad Dance Academy Slovenija