Welcome to Evently

Lorem ipsum proin gravida nibh vel veali quetean sollic lorem quis bibendum nibh vel velit.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Follow Us

RAZVOJNE STRATEGIJE NA PODROČJU SODOBNEGA PLESA

Okrogla miza
Pogovor bo potekal v angleškem jeziku.

Vstop prost

Gostje in gosti: Tjaša Pureber, vršilka dolžnosti generalnega direktorja, Direktorat za razvoj kulturnih politik pri Ministrstvu za kulturo • Pia Krämer, selektorica 11. Gibanice, neodvisna kustosinja, nekdanja predsednica EDN, direktorica rezidenčnega programa Espaço do Tempo in koordinatorka Portugalske platforme uprizoritvenih umetnosti • Roberto Casarotto, član strokovne komisije 11. Gibanice in sodirektor Aerowaves • Jan Rozman, avtor predstave PREDMETENJE, ki je na 10. Gibanici prejel nagrado strokovne komisije za najboljšo predstavo, sicer pa eden vidnejših ustvarjalcev na področju sodobnega plesa zadnjih nekaj let, ki se uspešno uveljavlja tudi v tujini • Matej Kejžar, plesalec, plesni ustvarjalec, pedagog in umetniški vodja festivala Spider


Moderatorka: doc. dr. Bara Kolenc, filozofinja in umetnica

Nujni pogoji za profesionalno ustvarjanje in predstavljanje kulturnih dobrin na področju uprizoritvenih umetnosti so informirane, strokovno podprte in vključujoče razvojne kulturne politike. Njihov namen je vzpostaviti sistematičen in načrten razvoj, da bo lahko kulturni in ustvarjalni sektor v Sloveniji dosegal vrhunske standarde, primerljive z evropskimi državami.

Na javni razpravi bomo preizpraševali strategije razvojnih politik na področju sodobnega plesa. Ali so dovolj transparentne? Kakšne so spremembe na področju financiranja sodobne plesne umetnosti in prenove razpisnih mehanizmov? Kakšne so strategije podpore razvoja sodobnega plesa v tujini? Kako te strategije vplivajo na umetniško delovanje?

Pomemben mejnik za institucionalizacijo tega področja je bil leta 2011 ustanovljeni javni zavod Center sodobnih plesnih umetnosti, ki je bil še pred začetkom delovanja, s spremembo oblasti, ukinjen. Kakšne prednosti prinaša institucionalizacija in kakšne so dobre prakse v tujini?

V pripravi je reforma statusa samozaposlenih v kulturi. Kako izboljšati pogoje dela plesnih ustvarjalcev in zmanjšati prekarnost?

Kdaj bo plesna umetnost pozicionirana enakovredno z ostalimi umetniškimi praksami?